Διιστάμενες Απόψεις στο Διάλογο…

 Τι θα συμβεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ; Η αγωνία πολλών συναδέλφων εύλογη ,αλλά το τοπίο είναι ξαφνικά θολό με μια μη αναμενόμενη αναμέτρηση. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν συμμερίζεται την ανάγκη των συνταρακτικών ανατροπών που επιθυμεί ο κ. Μπαμπινιώτης.

Με άλλα λόγια,ενώ ο Πρόεδρος του ΣΠΔΕ φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της συναίνεσης των κομμάτων βρίσκει απέναντι το Π.Ι ,αλλά και μερικούς ακόμα που δεν κρύβουν την  προσωπική τους αντιπάθεια στον χαρισματικό καθηγητή. Ενας από αυτούς, ο Στέφανος Κασιμάτης  στις 19.07.2009, στην “Κ” αναρωτήθηκε δημοσίως: Καθηγητής ή Πολιτευτής; “ … o αξιοσέβαστος καθηγητής έχει χαθεί μέσα στο όνειρο του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξελίσσεται σε ένα είδος Αβραμόπουλου του πανεπιστημιάκου κόσμου…!” Ζούμε για μια ακόμα φορά ανόητους παραλογισμούς και αστείες  υπερβολές που επικυρώνουν το αναπόφευκτο της σύγκρουσης με τις δυνάμεις της άρνησης.

Δείτε πάντως αναφορικά με τα τεκταινόμενα και το ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή στις 07.08.2009

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαφοροποιείται από τις θέσεις Μπαμπινιώτη για τις εξετάσεις

Με διαφορετικές προτάσεις θα καθίσουν από τον Σεπτέμβριο στο τραπέζι του διαλόγου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Η διαφοροποίηση στις θέσεις, μάλιστα, αφορά το πιο δύσκολο κομμάτι του διαλόγου: τη δομή του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η βασική μέριμνά μας είναι να δοθεί βάρος στα ποιοτικά στοιχεία του εκπαιδευτικού έργου στο γυμνάσιο και το λύκειο. Δεν κατανοώ, όμως, γιατί πρέπει να βρούμε κάτι συνταρακτικό. Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα» ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σωτήρης Γκλαβάς, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Π.Ι.

Ειδικότερα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προτείνει να αναζητηθεί μία μέση λύση, που να λαμβάνει υπόψη τον στόχο για αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου αλλά και την ανάγκη των μαθητών να προετοιμασθούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τον μαθητή της Β΄ λυκείου να μη δώσει βάρος στα μαθήματα που θα εξετασθεί για τις εξετάσεις;» λέει ο κ. Γκλαβάς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει ανταγωνισμός (και ό,τι αυτός συνεπάγεται) μεταξύ των υποψηφίων όσο ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ θα είναι συγκεκριμένος, χωρίς ελεύθερη πρόσβαση.

Ειδικότερα, οι θέσεις του Π.Ι. σε σχέση με τις προτάσεις του κ. Μπαμπινιώτη είναι οι ακόλουθες:

  • Για το ζήτημα της δομής του λυκείου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τονίζει ότι το λύκειο πρέπει να ανακτήσει τον ουσιαστικό του ρόλο στη μέση εκπαίδευση. Τώρα είναι μία «εξεταστική πύλη προς τα ΑΕΙ», καθώς οι μαθητές αδιαφορούν για τα περισσότερα μαθήματα του λυκείου και ενδιαφέρονται μόνο για εκείνα των πανελλαδικών εξετάσεων. «Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του λυκείου, χωρίς να αγνοούμε όμως ότι ο μαθητής πρέπει να προετοιμασθεί για τις πανελλαδικές» λέει ο κ. Γκλαβάς. Ετσι, για την Α΄ λυκείου προτείνεται η ύπαρξη ομάδας υποχρεωτικών μαθημάτων Γενικής Παιδείας και υποχρεωτικών μαθημάτων επιλογής, ενώ από τη Β΄ λυκείου οι μαθητές θα εισέρχονται σε κατευθύνσεις παράλληλα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
  • Βέβαια, η αναβάθμιση του λυκείου εξαρτάται άμεσα από το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων που θα επιλεγεί. Το Ινστιτούτο απορρίπτει τη λογική των συνεχών εξετάσεων που θα προκαλέσουν άγχος στους μαθητές και τους γονείς, οι οποίοι -λόγω των εξετάσεων- θα συνεχίσουν με την ίδια ένταση να προστρέχουν στα φροντιστήρια. Αντίθετα, το Π.Ι. επιλέγει έναν εξορθολογισμό του υπάρχοντος συστήματος και προτείνει τη μείωση του αριθμού των κατευθύνσεων που μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές από τρεις σε δύο (η πρώτη για τις ανθρωπιστικές επιστήμες και η δεύτερη για τις θετικές επιστήμες). Αντίθετα, έως τώρα ο κ. Μπαμπινιώτης απορρίπτει την πρόταση για ύπαρξη κατευθύνσεων εντός του λυκείου, ζητώντας άρδην αλλαγές (και όχι βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος), με στόχο ένα λύκειο πλήρως απεξαρτημένο από κύκλους σπουδών.

Οι θέσεις αυτές καταδεικνύουν ότι μπορεί έως τώρα η σύγκλιση για θέματα όπως η επιμόρφωση και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών να επετεύχθη εύκολα εντός του ΣΠΔΕ, αλλά όσον αφορά τα βασικά θέματα της ατζέντας, θα απαιτηθούν σημαντικές υποχωρήσεις. Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ έχει ορισθεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή θα αποφασισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σύστημα αξιολόγησης καθώς και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα δυσκολότερα θέματα της ατζέντας. Η τελική πρόταση-πόρισμα προς το υπουργείο Παιδείας αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *