Τι θα συμβεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ; Η αγωνία πολλών συναδέλφων εύλογη ,αλλά το τοπίο είναι ξαφνικά θολό με μια μη αναμενόμενη αναμέτρηση. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν συμμερίζεται την ανάγκη των συνταρακτικών ανατροπών που επιθυμεί ο κ. Μπαμπινιώτης.
Με άλλα λόγια,ενώ ο Πρόεδρος του ΣΠΔΕ φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της συναίνεσης των κομμάτων βρίσκει απέναντι το Π.Ι ,αλλά και μερικούς ακόμα που δεν κρύβουν την προσωπική τους αντιπάθεια στον χαρισματικό καθηγητή. Ενας από αυτούς, ο Στέφανος Κασιμάτης στις 19.07.2009, στην “Κ” αναρωτήθηκε δημοσίως: Καθηγητής ή Πολιτευτής; “ … o αξιοσέβαστος καθηγητής έχει χαθεί μέσα στο όνειρο του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξελίσσεται σε ένα είδος Αβραμόπουλου του πανεπιστημιάκου κόσμου…!” Ζούμε για μια ακόμα φορά ανόητους παραλογισμούς και αστείες υπερβολές που επικυρώνουν το αναπόφευκτο της σύγκρουσης με τις δυνάμεις της άρνησης.
Δείτε πάντως αναφορικά με τα τεκταινόμενα και το ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή στις 07.08.2009
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαφοροποιείται από τις θέσεις Μπαμπινιώτη για τις εξετάσεις
Με διαφορετικές προτάσεις θα καθίσουν από τον Σεπτέμβριο στο τραπέζι του διαλόγου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Η διαφοροποίηση στις θέσεις, μάλιστα, αφορά το πιο δύσκολο κομμάτι του διαλόγου: τη δομή του λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η βασική μέριμνά μας είναι να δοθεί βάρος στα ποιοτικά στοιχεία του εκπαιδευτικού έργου στο γυμνάσιο και το λύκειο. Δεν κατανοώ, όμως, γιατί πρέπει να βρούμε κάτι συνταρακτικό. Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα» ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σωτήρης Γκλαβάς, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Π.Ι.
Ειδικότερα, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προτείνει να αναζητηθεί μία μέση λύση, που να λαμβάνει υπόψη τον στόχο για αναβάθμιση του ρόλου του λυκείου αλλά και την ανάγκη των μαθητών να προετοιμασθούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Πώς μπορούμε να ζητήσουμε από τον μαθητή της Β΄ λυκείου να μη δώσει βάρος στα μαθήματα που θα εξετασθεί για τις εξετάσεις;» λέει ο κ. Γκλαβάς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει ανταγωνισμός (και ό,τι αυτός συνεπάγεται) μεταξύ των υποψηφίων όσο ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ θα είναι συγκεκριμένος, χωρίς ελεύθερη πρόσβαση.
Ειδικότερα, οι θέσεις του Π.Ι. σε σχέση με τις προτάσεις του κ. Μπαμπινιώτη είναι οι ακόλουθες:
Οι θέσεις αυτές καταδεικνύουν ότι μπορεί έως τώρα η σύγκλιση για θέματα όπως η επιμόρφωση και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών να επετεύχθη εύκολα εντός του ΣΠΔΕ, αλλά όσον αφορά τα βασικά θέματα της ατζέντας, θα απαιτηθούν σημαντικές υποχωρήσεις. Η πρώτη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ έχει ορισθεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή θα αποφασισθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σύστημα αξιολόγησης καθώς και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τα δυσκολότερα θέματα της ατζέντας. Η τελική πρόταση-πόρισμα προς το υπουργείο Παιδείας αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Χατζητέγας γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1957 από βλαχόφωνους Έλληνες γονείς και επαναπατρίσθηκε το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1982 διευθύνει φροντιστήρια γενικών εξετάσεων στην Αθήνα. Διδάσκει το μάθημα της Φυσικής σε υποψήφιους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά για επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα, συμμετέχει σε προγράμματα εφαρμοσμένου επαγγελματικού προσανατολισμού και σε πλήθος σχετικών σεμιναρίων – διαλέξεων – εκπομπών σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Εταιρείας Αρωμανικού Πολιτισμού. Το 2004 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας. … ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ανατροπή του Ελληνικού Μύθου είναι ένα δοκίμιο που συμπυκνώνει τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μιας δημιουργικής και πολυτάραχης οκταετίας στην πρώτη γραμμή, στα συλλογικά δρώμενα των Φροντιστών. Το βιβλίο αποδεικνύει ότι το φροντιστήριο δεν αποτελεί ένα εγχώριο φαινόμενο, αλλά διεθνές και διαχρονικό εκπαιδευτικό γεγονός. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπληρώστε το e-mail σας στο παρακάτω πεδίο για να ενημερώνεστε πρώτοι από το ιστολόγιο.