Διαρροή Θεμάτων I.B.

Η Μάρνυ Παπαδοπούλου στο σημερινό Βήμα ξεδιπλώνει τις πτυχές ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου καθώς είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός στη χώρα μας. Εκείνοι πάντως που δε δικαιούνται να δείξουν τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι που γνωρίζουν πως μοιράζονται οι υποσχέσεις και πως τιμολογούνται τα πανάκριβα μαύρα ιδιαίτερα του I.B. Όλοι στην πόλη ξέρουν πως η πολιτική νομενκλατούρα επιλέγει για τα παιδιά της το I.B. γυρίζοντας την πλάτη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και στις επίπονες εισαγωγικές του εξετάσεις. Δείτε το ρεπορτάζ…

Σε μεγάλο εκπαιδευτικό και κοινωνικό σκάνδαλο αναμένεται να εξελιχθεί η αποκάλυψη ότι ο διεθνής οργανισμός που δίνει το «πανίσχυρο» Διεθνές Απολυτήριο (Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά- Ιnternational Βaccalaureate) «μπλοκάρισε» τα αποτελέσματα των εφετινών εξετάσεών του για όλους τους έλληνες μαθητές λόγω διαρροής των θεμάτων προς τη χώρα μας. Το Διεθνές Απολυτήριο προσφέρεται στην Ελλάδα από ένδεκα ιδιωτικά σχολεία (μαζί με τα σχολεία που έχουν ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), από τα οποία τα έξι φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο διαρροής των εφετινών θεμάτων. Για τη διαρροή κατηγορείται έλληνας καθηγητής ο οποίος εργαζόταν στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού που εποπτεύει τη λειτουργία του θεσμού (Ιnternational Βaccalaureate Οrganization- ΙΒΟ), ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη. Χθες ο οργανισμός ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων ότι τα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας προς το παρόν «παγώνουν» για λόγους ασφαλείας. Η είδηση αποκαλύφθηκε χθες το πρωί ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, ενημερώνοντας τους μαθητές τους ότι η έκδοση των αποτελεσμάτων για την Ελλάδα θα καθυστερήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά αποδειχθεί η ύπαρξη διαρροής θεμάτων, οι Έλληνες μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που παρακολουθούν το πρόγραμμα κινδυνεύουν όχι μόνο να μην μπουν στα πανεπιστήμια «πρώτης γραμμής» που ήταν ο στόχος τους, αλλά και να μην πάρουν καν το απολυτήριο.

Η υπόθεση έχει και την κωμικοτραγική πλευρά της καθώς πρόσβαση στα εφετινά θέματα φαίνεται ότι είχε και μεγάλο φροντιστήριο στους Αμπελοκήπους, το οποίο όπως καταγγέλλουν ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με βάση τα εφετινά θέματα των εξετάσεων.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα του Διεθνούς Απολυτηρίου προσφέρουν οκτώ ιδιωτικά σχολεία με ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα- Γείτονα, Εκπαιδευτήρια Γείτονα Βάρης, Σχολή Μωραΐτη, Παναγιωτόπουλος, Νέα Γενιά Ζηρίδη, Κολλέγιο Ψυχικού, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Γύρω από τα προγράμματα αυτά στήνεται «χορός εκατομμυρίων», καθώς υπολογίζεται ότι τα ποσά που διαρρέουν στην ιδιωτική εκπαίδευση ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Οι εφετινές εξετάσεις αφορούν περίπου 2.000 μαθητές που έδωσαν τον Μάιο εξετάσεις για να πάρουν το Απολυτήριό τους και να εισαχθούν σε πανεπιστήμια της επιλογής τους στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώθηκαν για όλες τις χώρες του κόσμου που προσφέρουν το Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά στις 5 του μήνα. Για την Ελλάδα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα καμία είδηση. Όπως έλεγε στο «Βήμα» στέλεχος μεγάλου εκπαιδευτηρίου που παρακολουθεί στενά τα θέματα του Μπακαλορεά, σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, όπου είχε διαπιστωθεί διαρροή θεμάτων σε σχολεία του Μεξικού, οι εξετάσεις τελικά ακυρώθηκαν για όλους τους υποψηφίους της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας δεν εξέδωσε χθες καμία ανακοίνωση, ούτε παρενέβη στο θέμα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, καθώς δεν έχουμε καμία ανάμειξη ούτε εμμέσως στις εξετάσεις του Μπακαλορεά» δήλωσε στο «Βήμα» η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου.

Tο βάρος της ευθύνης φαίνεται ότι πέφτει σε συγκεκριμένο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που εδρεύει στην περιοχή των Σπάτων, στο οποίο και εργαζόταν ως πέρυσι ο έλληνας καθηγητής που συνελήφθη στην Ελβετία. Εκπρόσωπος του σχολείου επιβεβαίωσε, μιλώντας στο «Βήμα», ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής εργαζόταν στο παρελθόν στο εκπαιδευτήριο αλλά πλέον έχει απομακρυνθεί. Μίλησε για φήμες και τόνισε ότι αν η διαρροή θεμάτων είχε αποδειχθεί, ο διαγωνισμός θα είχε ήδη ακυρωθεί για τα ελληνικά σχολεία. Όπως είναι φυσικό το θέμα διχάζει τους κολοσσούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης της χώρας, καθώς εκείνοι που δεν είναι αναμεμειγμένοι στη «μοιρασιά» των θεμάτων και έχουν δεχθεί στα προγράμματά τους παιδιά πολιτικών ή οικονομικών παραγόντων της χώρας, δεν θα δεχθούν να τιμωρηθούν για ένα «έγκλημα» στο οποίο δεν αναμείχθηκαν. Ήδη σήμερα μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Παλλήνης ετοιμάζει εξώδικο κατά του ΙΒΟ στη Γενεύη, ζητώντας να ανακοινωθούν άμεσα τα αποτελέσματα των εφετινών διαγωνισμών που αφορούν τους υποψηφίους του. Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα επισπεύσει τις εξελίξεις, ενώ σήμερα η διοίκηση του σχολείου από το οποίο φαίνεται ότι ξεκίνησε το πρόβλημα έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

Σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), οι διαρροές θεμάτων των εξετάσεων του Μπακαλορεά ήταν θέμα που συζητιόταν έντονα τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά εφέτος το πρόβλημα κορυφώθηκε με αποτέλεσμα να επέμβει επισήμως ο οργανισμός που διοργανώνει διεθνώς τις εξετάσεις και να διατάξει επίσημη έρευνα.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι σχολεία του συνδέσμου μας ενημερώθηκαν ότι εφέτος θα υπάρξει μια καθυστέρηση στα αποτελέσματα του Μπακαλορεά που αφορούν την Ελλάδα» λέει σχετικά ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος κ. Στέλιος Σάββας. «Αν ισχύει η είδηση ότι έχει συλληφθεί συγκεκριμένος καθηγητής που ενεχόταν στο θέμα, χαίρομαι που τον έπιασαν.Τα σχολεία του συνδέσμου μας εφαρμόζουν κάθε χρόνο μέτρα αυστηρότερα από εκείνα του υπουργείου Παιδείας στις πανελλαδικές εξετάσεις.Σε κάθε περίπτωση τάσσονται υπέρ της διαφάνειας και της νομιμότητας σε κάθε εξεταστική διαδικασία».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«Διαχρονική έλλειψη πολιτικής ελέγχου»

«Εδώ και χρόνια δίνουμε έναν αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στην αισχροκέρδεια που διέπουν ένα μεγάλο μέρος του “επιχειρείν” στην ιδιωτική εκπαίδευση» δήλωσε σχετικά χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κ. Μιχ.Κουρουτός. «Η εκχώρηση του δικαιώματος τηςεκπαίδευσης σε ιδιώτες συνιστά μια ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητή από πολλούς,με συνέπεια να αποτελεί για την ελληνική κοινωνία τραυματική εμπειρία.Τα σημερινά γεγονότα στον χώρο του ΙΒ (σ.σ.: Ιnternational Βaccalaureate) σχετικά με τη διαρροή θεμάτων αυτό ακριβώς αποδεικνύουν:Τη διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής ελέγχου και δραστικού περιορισμού της ασυδοσίας στον συνολικότερο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης» συνεχίζει.

«Ως γνωστόν,ο θεσμός του Διεθνούς Απολυτηρίου,ο οποίος προσφέρεται από λίγα και μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, αφορά μια μειοψηφική ελίτ η οποία στέλνει τα παιδιά της στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού χωρίς τη συμμετοχή των παιδιών αυτών στις πανελλαδικές εξετάσεις» αναφέρει ο κ. Κουρουτός. «Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας προνομιούχων είναι πολύ ειδικά και ταυτόχρονα πανάκριβα, αφού οι μαθητές του ΙΒ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού χωρίς την εξεταστική δοκιμασία που περνούν χιλιάδες άλλα ελληνόπουλα. Ενδεχομένωςμερικοί σχολάρχες που παρέχουν τα τμήματα του ΙΒέχουν κάθε δυνατότητα να “διαμεσολαβούν” απαξιώνοντας τον θεσμό,αφού ουσιαστικά δεν ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος» δηλώνει. «Επιτέλους η ελληνική πολιτεία πρέπει να απαντήσει με σκληρά μέτρα και να οριοθετήσει με αυστηρότητα, καθαρότητα και σαφήνεια κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της εκπαίδευσης.Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή που το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα κατακλύζεται από τις ανισότητες και τις ελλείψεις, κάποιες μειοψηφίες να επωφελούνται της αμέλειας ή της αναποτελεσματικότητας του κράτους να ελέγξει την παραβατικότητα και την ανομία στον χώρο της εκπαίδευσης» καταλήγει. Ακριβό εισιτήριο για τα καλύτερα πανεπιστήμια

Το Διεθνές Απολυτήριο δίνεται από διεθνή μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που ιδρύθηκε το 1968 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας. Σήμερα στα προγράμματά του έχουν ενταχθεί 2.703 σχολεία από 138 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παρακολουθούν 738.000 μαθητές ηλικίας από 3 ως 19 ετών. Στα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία προσφέρεται ως ένα διετές προ-πανεπιστημιακό πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα για μαθητές ηλικίας 16-19 ετών (2η και 3η τάξη Λυκείου). Η απόκτησή του ισοδυναμεί τυπικά με απόκτηση απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, ενώ ταυτόχρονα είναι το «εισιτήριο» για αποδοχή στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι υποψήφιοι πληρώνουν περίπου 25.000 ευρώ τη διετία για την παρακολούθηση των προγραμμάτων του, ενώ μία ώρα ιδιαίτερου φροντιστηρίου στη διάρκεια των δύο αυτών ετών κοστίζει 150 ευρώ! Οι εξετάσεις για το απολυτήριο και την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση κάθε χρόνο γίνονται τον Μάιο.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *