Δάσκαλε που Δίδασκες…

 Τη σκυτάλη των «υπέρογκων» φροντιστηριακών δαπανών προφανώς για παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα έλαβε από τις στήλες και τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» ο δάσκαλος της Μυτιλήνης Αριστείδης Καλαργάλης. Καλός ο καταγγελτικός λόγος όμως το προσωπικό παράδειγμα είναι η καλύτερη προπαγάνδα καθώς η αναφορά τόσο υψηλών δαπανών μάλλον υποκρύπτει άνομες συναλλαγές με επιόρκους όλων των βαθμίδων. Γιατί στη Λέσβο εκτός από το εξαιρετικό «Εγκώμιο του Θέρους» και το εξίσου καλαίσθητο «Η Γέρα στην ποίηση του Ελύτη» κυκλοφορούν θεολόγοι που κάνουν μαθηματικά και σχολικοί σύμβουλοι που κάνουν ανερυθρίαστα ιδιαίτερα στην τοπική άρχουσα τάξη. Δεν μπορεί να αγνοεί πρόσωπα και πράγματα ο καλός συνάδελφος. Αν μάλιστα γνωρίζει και ανέχεται το φαινόμενο τότε οι καταγγελίες φαντάζουν όπως το…. Δάσκαλε που Δίδασκες… Το Ιστολόγιο παραθέτει το πρωτοσέλιδο της «Αυγής».

 

 

Η δωρεάν Παιδεία των φροντιστηρίων 16/01/2009 Του Αριστείδη Καλαργάλη  

 

Κάθε φορά που γίνεται ανασχηματισμός, ο νέος υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την πρόθεσή του για αλλαγή, εν καιρώ, του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Το ίδιο έπραξε και ο νέος υπουργός, ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Το πώς θα γίνει η επιλογή και πώς θα ονομαστεί ο τρόπος, δεν θα έχουν μεγάλη σημασία αν δεν σταματήσουν τα κάθε είδους φροντιστήρια.

 

Γιατί η μεγάλη αλήθεια είναι αυτή. Η δωρεάν παιδεία στηρίζεται στην οικογενειακή χορηγία των φροντιστηρίων. Ρωτήστε τους γονείς των νέων φοιτητών. Πλήρωναν για αρκετά χρόνια τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Αυτό σημαίνει από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και πάνω κατά παιδί. Αλλιώς δεν έρχεται η επιτυχία στη σχολή που επιθυμείς. Ή θα οδηγηθείς στο ΤΕΙ ζαμπονοτυροπτικής της Κάτω Παναγιάς (!) όπως λένε οι ίδιοι οι μαθητές περιπαικτικά.

 

Εκτός από τις αλήθειες υπάρχουν και τα παραμύθια. Ένα παραμύθι είναι αυτό των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και τις σπουδές. Ρίξτε μια ματιά στους πίνακες των εισακτέων οποιουδήποτε νομού. Τις περισσότερες και αξιολογότερες επιτυχίες έχουν τα Λύκεια της πρωτεύουσας του κάθε νομού.

 

Από 'κεί και πέρα τα περιφερειακά σχολεία υστερούν αριθμητικά και ποιοτικά. Πώς θα προετοιμαστούν με ίσους όρους οι μαθητές του Αγίου Ευστρατίου, των Ψαρών, των Φούρνων Ικαρίας. Ποια χαμηλοσυντήρητη οικογένεια θα δώσει μερικές έως αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για τα φροντιστήρια της δωρεάν παιδείας;

Από δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων πληροφορήθηκα πως μαζί με την κόρη μου φέτος αποφοίτησαν οι θυγατέρες των κυρίων Παπανδρέου, Λιάπη, Βουλγαράκη, Σαμαρά, καθώς κι οι γόνοι πολλών γνωστών οικονομικών και επιχειρηματικών οικογενειών.

 

Χάρηκα που τεκνοποιήσαμε την ίδια χρονιά. Μόνο που η φοίτηση τους έγινε σε γνωστά εκπαιδευτήρια – κολέγια των Αθηνών. Τώρα δε όλοι αυτοί σπουδάζουν σε επιλεγμένα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής. Ελάχιστοι συνέχισαν σπουδές στην Ελλάδα. Άλλη μια πλευρά της εκπαιδευτικής ισότητας που λέγαμε.

Μετά από χρόνια θα αποφοιτήσουν οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές και θα αρχίσουν να ψάχνουν για δουλειά. Κάποιοι θα είναι της γενιάς των 700, άντε τότε των 1.000 ευρώ. Και κάποιοι απ’ τους ευγενείς γόνους θα στελεχώσουν την πολιτική, οικονομική κι επιχειρηματική ζωή της χώρας. Έτσι έγινε και με τους σημερινούς γονείς τους.

 

Πώς μετά οι σημερινοί διοικούντες (και οι αυριανοί;), χωρίς προσωπικό παιδεμό στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις συγκοινωνίες, στην απλή καθημερινή κοινωνική ζωή θα δώσουν λύσεις και προοπτικές; Δεν γνωρίζουν το δημόσιο σχολείο, το νοσοκομείο, το λεωφορείο, το πλοίο της γραμμής. Είναι απλοί διαχειριστές του συστήματος και της ζωής μας, χωρίς να τη γνωρίζουν και να την έχουν ζήσει.

 

Οι κοινωνικές ανισότητες χρειάζεται να αμβλυνθούν. Και στην εκπαίδευση βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δώσει ο ανώνυμος δάσκαλος και καθηγητής. Αυτός που είναι εκτός του συστήματος του φροντιστηρίου και της παραπαιδείας. Αλλά εδώ αρχίζει το θέμα "μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης" και δεν γίνεται με αλλαγή του τρόπου εισαγωγής.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *