Η Εορτή της Αποφοίτησης, το Commencement, η απαρχή της νέας ζωής των αποφοίτων του 2008 για τα ιστορικά Κολλέγια Αθηνών και Ψυχικού είναι ένα ακόμα γεγονός που εδώ και οκτώ δεκαετίες επικυρώνει ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο το οποίο οδηγεί στα καλύτερα πανεπιστήμια της υφηλίου…
Οι τελετές της αποφοίτησης και της επιβράβευσης όμως απουσιάζουν παντελώς από το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η έννοια της σχολικής κοινότητας απουσιάζει επίσης, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα δημόσια λύκεια της χώρας μας έχουν κάθε χρόνο εξαιρετικές επιτυχίες αριστούχων της ζωής και του σχολείου. Καμία τελετή επιβράβευσης όμως δεν τις αναγάγει στο κοινωνικό τους ύψος…
Το πολιτικό, οικονομικό και συντεχνιακό κατεστημένο της χώρας που νοιώθει την υπέροχη γονική περηφάνια για τα παιδιά του στην αυλή και τα προπύλαια του ιστορικού Μπενάκειου απέχει από τη μέση ελληνική πραγματικότητα και προδήλως την αγνοεί. Στέλνει τα παιδιά του στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, επιλέγει το International Baccalaureate το περίφημο Διεθνές Απολυτήριο, που οδηγεί σε σπουδαία πανεπιστήμια και ξιφουλκεί, κατά τα άλλα, ενάντια σε μορφές της ιδιωτικής παιδείας που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό του μέσου Έλληνα, αποτελούν όμως την μόνη θεμιτή και προσιτή διέξοδο σπουδών και κοινωνικής αποκατάστασης…
Η πολιτική υποκρισία ενός ιδιότυπου δεξιού και αριστερού κρατικού ψευτολαϊκισμού έχει όμως τελειώσει∙ ο απόφοιτος ενός δημοσίου σχολείου και η οικογένεια του που με έξοδα, κόπους και θυσίες έχει συγκεντρώσει 17.800 μόρια, βιώνει καίρια αδιέξοδα. Αναρωτιέται αν θα εισαχθεί στη Νομική της Κομοτηνής, προβληματίζεται για τις εναλλακτικές επιλογές των σπουδών του και προσπαθεί σε χαλεπούς καιρούς να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους της φοιτητικής μετανάστευσης…
Τις επόμενες μέρες θα γίνουμε μάρτυρες μιας υπέρτατης αντινομίας∙ πολιτικοί που χειροκρότησαν τα δικά τους παιδιά στη τελετή της αποφοίτησης του Κολλεγίου να αντιμάχονται την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των “άλλων” κολεγίων στα οποία αναζητούν πρόσβαση γνώσης τα παιδιά των μη προνομιούχων…
Τις επόμενες μέρες συντεχνίες μακραίωνες, με θεμελιωμένα “κοινωνικά” έσοδα, θα διατρανώσουν ξανά τις αξιωματικές ατάκες “κανένας απόφοιτος κολεγίων δεν θα εγγραφεί στο Τ.Ε.Ε. και στους δικηγορικούς συλλόγους” και πλείστοι πανεπιστημιακοί θα μιλήσουν για τα αίτια του πολέμου…
Η πολιτική υποκρισία με την μανδήλα του λαϊκισμού επιδοτεί όμως την ιδιωτική παιδεία εκτός των εθνικών μας συνόρων. Έχουμε αντιληφθεί ότι Ελλαδίτες υποψήφιοι εδώ και χρόνια υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους στη Μεγαλόνησο Κύπρο αντιστρέφοντας την πραγματικότητα παλαιοτέρων δεκαετιών που οι Κύπριοι πολίτες σπούδαζαν σε ελληνικά πανεπιστήμια…
Έχουμε αναλογιστεί το τι συμβαίνει στην εθνική μας περιφέρεια στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Σόφια και το Βουκουρέστι μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Λευκωσία;
Το κλειστό πολιτικό μας σύστημα ας αφουγκραστεί επιτέλους τον απόηχο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων για τους απόφοιτους ενός κατώτερου Θεού που βιώνουν την αβεβαιότητα της επιτυχίας και των σπουδών στην πρώτη τους επιλογή, τις αποτρεπτικές παροτρύνσεις των γονέων τους που δεν αντέχουν το οικονομικό κόστος των σπουδών μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους και ας τολμήσει δομικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευαισθησία υπέρ των αδυνάτων…
Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Χατζητέγας γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1957 από βλαχόφωνους Έλληνες γονείς και επαναπατρίσθηκε το 1966. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Από το 1982 διευθύνει φροντιστήρια γενικών εξετάσεων στην Αθήνα. Διδάσκει το μάθημα της Φυσικής σε υποψήφιους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά για επίκαιρα εκπαιδευτικά ζητήματα, συμμετέχει σε προγράμματα εφαρμοσμένου επαγγελματικού προσανατολισμού και σε πλήθος σχετικών σεμιναρίων – διαλέξεων – εκπομπών σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Εταιρείας Αρωμανικού Πολιτισμού. Το 2004 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας. … ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η Ανατροπή του Ελληνικού Μύθου είναι ένα δοκίμιο που συμπυκνώνει τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μιας δημιουργικής και πολυτάραχης οκταετίας στην πρώτη γραμμή, στα συλλογικά δρώμενα των Φροντιστών. Το βιβλίο αποδεικνύει ότι το φροντιστήριο δεν αποτελεί ένα εγχώριο φαινόμενο, αλλά διεθνές και διαχρονικό εκπαιδευτικό γεγονός. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Συμπληρώστε το e-mail σας στο παρακάτω πεδίο για να ενημερώνεστε πρώτοι από το ιστολόγιο.