H μαύρη βίβλος των ιδιαιτέρων

 Αγαπητέ μας συνάδελφε,

Το φαινόμενο της εκπαιδευτικής παραοικονομίας των ιδιαίτερων μαθημάτων βρίσκεται δεκαετίες τώρα στην ημερήσια διάταξη της Ο.Ε.Φ.Ε. και των τοπικών συλλόγων των εκπαιδευτικών φροντιστών.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο και να δρομολογήσουμε λύσεις περιορισμού της υφιστάμενης «μαύρης παιδείας» είναι απαραίτητο να έχουμε ενιαίο λόγο και κοινή πρακτική.

Στην κατεύθυνση αυτή σας αποστέλλουμε στοιχεία πρόσφατων αλλά και παλαιότερων ερευνών και στοιχείων που μπορούν να δημοσιοποιηθούν, καθώς κοινή πεποίθηση όλων των μαχόμενων φροντιστών είναι ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να περιορίζεται όταν διαμορφώσουμε τους αναγκαίους όρους και τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζουμε:

  • ŸΝα τονίσουμε με συχνές και επαναλαμβανόμενες εκδόσεις – όπως το έντυπο για την παραοικονομία του ΕΣΙΦΜΕΑ που εξέδωσαν και πολλοί σύλλογοι της περιφέρειας – την υπεροχή της διαβαθμισμένης ομάδας έναντι του ιδιαίτερου.
  • ŸΝα απομονώσουμε ηθικά τους επίορκους καθηγητές σε συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της εκπαίδευσης˙ π.χ. στην Δυτική Μακεδονία αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές υπάρχει αρμονική συνεργασία με τις Ε.Λ.Μ.Ε. εκείνες που έχουν το θάρρος να καταδικάζουν το φαινόμενο.
  • ŸΗ δημοσιοποίηση του θέματος κάθε χρόνο με την παράθεση στοιχείων (π.χ. έρευνα Γ.Σ.Ε.Ε. ανά νομό) μπορεί να γίνει συντεταγμένα από όλους τους συλλόγους κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συνεντεύξεις τύπου και αρθρογραφία σχετική είναι επιβεβλημένες για την καταγγελία του φαινομένου.
  • ŸΗ ονοματολογία χωρίς τεκμηριωμένα και αδιάσειστα στοιχεία δεν οδηγεί πουθενά˙ στο πρόσφατο παρελθόν (το 2000) η ΟΕΦΕ κατέθεσε στο ΥΠΕΠΘ 500 ονόματα επίορκων και μάλιστα το Προεδρείο της τότε υπέγραψε την σχετική καταγγελία˙ έγιναν εκατοντάδες Ε.Δ.Ε. και δεκάδες καταθέσεις μελών του Δ.Σ. της ΟΕΦΕ και Προέδρων Συλλόγων αναφορικά με το θέμα και η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο˙ ανάλογη τύχη είχε και καταγγελία αδιόριστων καθηγητών του Πύργου Ηλείας τον Φεβρουάριο του 2005 όταν κατονομάσθηκαν 12 διορισμένοι καθηγητές της πόλης για παράνομα ιδιαίτερα˙ το γεγονός βέβαια ότι από τις λίστες των επίορκων ουδείς διανοήθηκε να υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση είναι ενδεικτικό˙ μόνο ένας από τη Ρόδο έστειλε επιστολή στην ΟΕΦΕ για να διαμαρτυρηθεί ότι η λίστα ήταν ελλιπής και δεν περιελάμβανε τα ηχηρά ονόματα ενώ συμπεριέλαβε τον ίδιο ο οποίος λίγα μόνο ιδιαίτερα κάνει…
  • ŸΔεν είναι τυχαίο ότι όσες περιπτώσεις κατέληξαν στην Δικαιοσύνη έφθασαν μέσω Σ.Δ.Ο.Ε., ενώ οι διοικητικές τους κυρώσεις από το Δημόσιο στο οποίο «υπηρετούν» ήταν αστείες στερήσεις μισθών από 1 έως 3 μήνες.
  • ŸΕμείς ως ενεργοί πολίτες οφείλουμε να καταγγείλουμε το φαινόμενο αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε την ευθύνη και την υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας όσο κι αν αυτή ολιγωρεί και ανέχεται το φαινόμενο.
  • ŸΌσοι με περισσή ευκολία ζητούν ονόματα μπορούν να τα βρουν εύκολα γιατί αυτά που εμείς ξέρουμε τα γνωρίζει και η σχολική κοινότητα και μικρές κοινωνίες της ελληνικής περιφέρειας.

Αγαπητέ μας συνάδελφε,

Σας αποστέλλουμε ένα μέρος των στοιχείων του «ΦΑΚΕΛΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ» και σας διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες και τις ιδέες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην πάταξη του φαινομένου. Το Δ.Σ. της ΟΕΦΕ επικοινωνεί, ενημερώνεται και επισκέπτεται όλους τους Συλλόγους καθώς το ζήτημα έχει για όλους μας προτεραιότητα.

 

  1. Έρευνα σε τρία Λύκεια της περιφέρειας (Οκτώβριος 2005)  
    1. Μοναδικό Ενιαίο Λύκειο πόλης 15.000 κατοίκων
    2. Ένα από τα τρία Ενιαία Λύκεια πόλης 40.000 κατοίκων
    3. Κεντρικό Ενιαίο Λύκειο πόλης άνω των 100.000 κατοίκων

    Με ποιον τρόπο προετοιμάζεται ένας μαθητής της Γ΄ Λυκείου

    Πληθυσμός μαθητών Γ΄ Λυκείου του συγκεκριμένου Λυκείου:

    Α

    Β

    Γ

    117

    120

    136

    1.Τι έχετε επιλέξει για την προετοιμασία σας εν όψει των γενικών εξετάσεων; (μία επιλογή)

         

    ¨

    αποκλειστικά οργανωμένο διαπιστευμένο φροντιστήριο

    71

    58

    75

    ¨

    ιδιαίτερα μαθήματα

    34

    39

    40

    ¨

    και οργανωμένο φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα

    10

    14

    12

    ¨

    πρόσθετη διδακτική στήριξη

    ¨

    ατομική προετοιμασία χωρίς εξωσχολική βοήθεια

    2

    3

    5

    ¨

    οργανωμένο φροντιστήριο και πρόσθετη διδακτική στήριξη

    4

    ¨

    οργανωμένο φροντιστήριο, ιδιαίτερα και πρόσθετη διδακτική στήριξη

    2

    4

           

    2. Αν παρακολουθείτε ιδιαίτερα μαθήματα αυτά γίνονται: (μία επιλογή)

         

    ¨

    με τον καθηγητή σας στο σχολείο

    22

    12

    15

    ¨

    με διορισμένο καθηγητή άλλου σχολείου

    5

    14

    10

    ¨

    με αδιόριστο καθηγητή που εργάζεται σε φροντιστήριο

    7

    12

    12

    ¨

    με αδιόριστο καθηγητή που παραδίδει μόνο ιδιαίτερα μαθήματα

    5

    7

    6

    ¨

    με επί πτυχίο φοιτητή ή άλλο πρόσωπο που παραδίδει ιδιαίτερα

    1

    2

    ¨

    με διορισμένους και αδιόριστους καθηγητές

    4

    10

    11

           

    3. Αν παρακολουθείτε ιδιαίτερα μαθήματα ή γκρουπ με τον καθηγητή του σχολείου σας με ποιο κριτήριο κάνατε αυτή την επιλογή; (περισσότερες επιλογές)

    Απάντησαν 34 μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα με τον καθηγητή του σχολείου

    ¨

    την ευνοϊκή βαθμολογική μεταχείριση

    18

       

    ¨

    την φήμη του ως καθηγητή και τις επιτυχίες του

    15

       

    ¨

    με την προτροπή και την διακριτική του σύσταση στους γονείς σας

    11

       
           

    4. Ποιο είναι το ωριαίο κόστος του ιδιαίτερου μαθήματος με τον καθηγητή του σχολείου                                                                                                                                       σας; (περισσότερες επιλογές)

    Απάντησαν 34 μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα

    ¨

    μεταξύ 10 και 20 €

    5

       

    ¨

    μεταξύ 20 και 30 €

    30

       

    ¨

    μεγαλύτερο των 30 €

    6

       
           

    5. Ποιο είναι το ωριαίο κόστος του ιδιαίτερου μαθήματος με αδιόριστο καθηγητή; (περισσότερες επιλογές)

    Απάντησαν 25 μαθητές

    ¨

    μεταξύ 10 και 20 €

    15

       

    ¨

    μεταξύ 20 και 30 €

    18

       

    ¨

    μεγαλύτερο των 30 €

    1

       

    • Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τρία Λύκεια της περιφέρειας το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2005 και αποδεικνύει το μέγεθος της παραοικονομίας των ιδιαιτέρων καθώς ένα ποσοστό που αγγίζει το 40% των μαθητών της Γ΄ Λυκείου επιλέγει ή εξαναγκάζεται να επιλέξει την «μαύρη παιδεία» των ιδιαίτερων.
    • Τα στοιχεία αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν την αντίστοιχη περσινή έρευνα του ΙΝΕ της Γ.Σ.Ε.Ε. (Φεβρουάριος 2005) η οποία έδειξε ότι το 71,4% των συνολικών δαπανών είναι μαύρες δαπάνες και αφορούν μόνο 3 στους 10 μαθητές.
    • Οι 7 στους 10 μαθητές που επιλέγουν τα ανοιχτά φροντιστηριακά τμήματα δαπανούν πολύ λιγότερα από ότι εκείνοι που επιλέγουν το ιδιαίτερο (maximum 5€ ανά ώρα σε ανοιχτά τμήματα).
    • Ένα ποιοτικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι διορισμένοι καθηγητές του δημοσίου επιλέγουν με διάφορους τρόπους άμεσης ή έμμεσης πίεσης τους πολύ καλούς μαθητές και έχουν έτσι εξασφαλισμένη την επιτυχία και την «διαφήμισή» τους.
    • Οι αδιόριστοι καθηγητές φαίνεται να έχουν στα ιδιαίτερα μαθήματα σαφώς μικρότερες ωριαίες αποδοχές από τους καθηγητές του δημοσίου.

  2. Υπάρχει ασφαλώς η λαθεμένη εντύπωση ότι το ιδιαίτερο μάθημα πλεονεκτεί της ομαδικής διδασκαλίας˙ αυτό επαυξάνει δραματικά τις δαπάνες αλλά δεν επιβεβαιώνεται από το αποτέλεσμα. Διαχρονική έρευνα της ΟΕΦΕ (που έγινε σε 14 κρατικά και 1 ιδιωτικό Λύκειο επτά μεγάλων πόλεων την τριετία 2002 – 2004) αποδεικνύει ότι:
    • 232 παρακολούθησαν μόνο φροντιστήριο
    • 80 μόνο ιδιαίτερα μαθήματα
    • 43 έκαναν και φροντιστήριο αλλά και ιδιαίτερα
    • 3 δεν έδωσαν απάντηση

    (Ταυτότητα έρευνας: στην έρευνα απάντησαν 358 υποψήφιοι με βαθμό πρόσβασης μεγαλύτερο του 18 που πέρασαν σε σχολές υψηλής ζήτησης: Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνείο, Οικονομικές σχολές και τμήματα Πληροφορικής

    Συμπεράσματα:

    • η συντριπτική πλειοψηφία των αρίστων εμπιστεύεται το οργανωμένο φροντιστήριο
    • πό τους 92 υποψηφίους που συγκέντρωσαν άνω των 19.000 μορίων οι 80 παρακολούθησαν φροντιστήριο και μόνο 11 εμπιστεύτηκαν τα ιδιαίτερα μαθήματα!
    • σε σταθμισμένα δείγματα 80 υποψηφίων που παρακολούθησαν μόνο φροντιστήριο και 80 υποψηφίων που προετοιμάσθηκαν μόνο με ιδιαίτερα μαθήματα ο μέσος βαθμός πρόσβαση των πρώτων ήταν 18,68 και των δεύτερων 18,31!

     

  3. Πολύ συχνά οι γονείς θεωρούν ότι στην ατομική διδασκαλία δίνεται περισσότερος χρόνος στον μαθητή αλλά και ο ψυχολογικός χώρος για να εκφρασθεί. Το ιδιαίτερο μάθημα, όμως, πέρα από το γεγονός ότι επιβάλλει μια εξοντωτική και πολλές φορές δυσβάσταχτη δαπάνη στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν οδηγεί στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Διακεκριμένοι παιδαγωγοί αλλά και έμπειροι φροντιστηριακοί δάσκαλοι καταλήγουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι:
    «η ομαδική διδασκαλία είναι ένα πολύτιμο μέσο που σαφώς πλεονεκτεί της ατομικής διδασκαλίας του ιδιαίτερου μαθήματος»


    • Η έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για την εκπαιδευτική παραοικονομία (Φεβρουάριος 2005) έδειξε ανά νομό τα παρακάτω στοιχεία:

      ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

      ΕΤΗΣΙΩΣ

      Φροντιστήρια

      162.030.000

      Ιδιαίτερα

      405.075.000

      Περιφέρεια

      Φροντιστήρια

      Μέσης Εκπ/σης

      Κόστος

      (σε ευρώ)

      Κόστος για ιδιαίτερα

      (σε ευρώ)

      Θεσπρωτίας

      35

      1.050.000

      2.625.000

      Κιλκίς

      61

      2.196.000

      5.490.000

      Πρέβεζας

      43

      1.290.000

      3.225.000

      Μεσσηνίας

      88

      4.224.000

      10.560.000

      Καρδίτσας

      62

      2.604.000

      6.510.000

      Κορίνθου

      74

      3.108.000

      7.770.000

      Τρικάλων

      60

      2.520.000

      6.300.000

      Φθιώτιδας

      75

      3.600.000

      9.000.000

      Λάρισας

      126

      7.560.000

      18.9000.000

      Λακωνίας

      34

      1.224.000

      3.060.000

      Φωκίδας

      13

      390.000

      975.000

      Βοιωτίας

      44

      1.848.000

      4.620.000

      Δράμας

      36

      1.512.000

      3.780.000

      Γρεβενών

      9

      270.000

      675.000

      Φλώρινας

      20

      600.000

      1.500.000

      Μαγνησίας

      71

      3.834.000

      9.585.000

      Αργολίδας

      33

      1.386.000

      3.465.000

      Αιτωλ/νίας

      71

      4.260.000

      10.650.000

      Χαλκιδικής

      26

      936.000

      2.340.000

      Κοζάνης

      48

      2.304.000

      5.760.000

      Δωδεκανήσου

      61

      3.294.000

      8.235.000

      Ιωαννίνων

      49

      2.352.000

      5.880.000

      Εύβοιας

      58

      3.132.000

      7.830.000

      Σερρών

      48

      2.304.000

      5.760.000

      Ευρυτανίας

      5

      150.000

      375.000

      Ηλείας

      49

      2.646.000

      6.615.000

      Άρτας

      18

      540.00

      1.350.000

      Αθηνών

      652

      46.944.000

      117.360.000

      Πέλλας

      36

      1.512.000

      3.780.000

      Χανίων

      38

      1.596.000

      3.990.000

      Καβάλας

      32

      1.344.000

      3.360.000

      Πειραιά

      128

      9.216.000

      23.040.000

      Κέρκυρας

      24

      864.000

      2.160.000

      Σάμου

      10

      300.000

      750.000

      Αρκαδίας

      18

      648.000

      1.620.000

      Ημαθίας

      30

      1.260.000

      3.150.000

      Αν. Αττικής

      83

      4.980.000

      12.450.000

      Δυτ. Αττικής

      37

      2.220.000

      5.550.000

      Λασιθίου

      15

      540.000

      1.350.000

      Ηρακλείου

      65

      3.900.000

      9.750.000

      Θεσ/νίκης

      221

      15.912.000

      39.780.000

      Αχαΐας

      72

      4.320.000

      10.800.000

      Κυκλάδων

      20

      720.000

      1.800.000

      Κεφαλονιάς

      6

      180.000

      450.000

      Καστοριάς

      9

      270.000

      675.000

      Λευκάδας

      3

      72.000

      180.000

      Ροδόπης

      18

      756.000

      1.890.000

      Ρεθύμνου

      12

      432.000

      1.080.000

      Έβρου

      21

      1.008.000

      2.520.000

      Πιερίας

      15

      630.000

      1.575.000

      Ξάνθης

      15

      630.000

      1.575.000

      Λέσβου

      11

      462.000

      1.155.000

      Ζακύνθου

      3

      90.000

      225.000

      Χίου

      3

      90.000

      225.000

    • Σύμφωνα με την ICAP τα ποσά είναι σχεδόν διπλάσια

  4. Περιπτώσεις και περιστατικά
  • Την 17η Μαΐου 1999 εγένετο έλεγχος από το ΣΔΟΕ στο σπίτι του Δ.Σ. και συνελήφθη να κάμει μαθήματα σε μαθητές του.  Από τα συλλεχθέντα στοιχεία ευρέθηκαν τα ονόματα μαθητών που τους έκαμε Φροντιστήριο το σχολικό έτος 1996 – 1997. Στις 29 Νοεμβρίου 2001 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας τον κατεδίκασε σε φυλάκιση 15 μηνών. Έκτοτε, συνεχίζει να κάνει Φροντιστήρια απτόητος και μη ελεγχόμενος από ουδένα.  Έχει όμως την προστασία εκπαιδευμένου λυκόσκυλου και προφυλλάσσεται από τυχόν έλεγχο.     
  • Επιστολή 3 αδιόριστων καθηγητών από την Φλώρινα με παραλήπτες το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, τον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
    (Σεπτέμβριος 2005)
Αξιότιμοι κύριοι,
Έχει γίνει ιδιαίτερα φέτος απαράδεκτη η κατάσταση στη πόλη μας με τα ιδιαίτερα που αρχίζουν να κάνουν διορισμένοι καθηγητές σε μαθητές τους.
Εμείς ούτε ωρομίσθιοι μπορούμε να δουλέψουμε.
Τουλάχιστον να κόβουν αποδείξεις και να φορολογούνται.
Προκαλούν με τον τρόπο διαβίωσης (δεύτερο αυτοκίνητο, τζιπ, βίλες εκτός σχεδίου πόλης, ακόμη και οι πισίνες) οι γνωστοί στη μικρή κοινωνία «λειτουργοί»

Ακολουθούν 8 ονόματα διορισμένων καθηγητών της Φλώρινας.  

 

  • Πέρυσι τον Φεβρουάριο ανάλογη επιστολή αδιόριστων καθηγητών προκάλεσε σάλο στον Πύργο της Ηλείας. Σας επισυνάπτουμε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που παρουσίασε το γεγονός. Οι αδιόριστοι στην επιστολή τους ανέφεραν 12 ονόματα διορισμένων καθηγητών του Πύργου που κάνουν ιδιαίτερα.

 

  • 10 Ιουνίου του 2005
    Εφημερίδα «Ελευθερία» Λαρίσης

 

Τέσσερις μήνες σε Βολιώτη Καθηγητή για ιδιαίτερα

    Φυλάκιση 4 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Λάρισας σε καθηγητή από το Βόλο που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να κάνει να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθήτρια, στο σπίτι του, αν και διορισμένος σε Λύκειο Μαγνησίας. Το περιστατικό έγινε τον Ιούλιο του 1999, οπότε έγινε έφοδος του ΣΔΟΕ στο σπίτι του, παρουσία εισαγγελέα και διαπιστώθηκε ότι παρέδιδε μαθήματα σε υποψήφια για τις Πανελλήνιες. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Χθες το Εφετείο της Λάρισας τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία 2 προς 1 και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

 
 
 

  • 10 Οκτωβρίου του 2003
    Εφημερίδα «Ελευθερία» Λαρίσης

 

Οκτώ μήνες σε καθηγητή για ιδιαίτερα

    ΔΡΑΜΑ (ΑΠΕ)
    Σε φυλάκιση οκτώ μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές     Πλημμελειοδικείο Δράμας ο καθηγητής του Γ’ Λυκείου της πόλης Γρηγόρης Φωτιάδης, επειδή παρέδιδε μαθήματα σε μαθητές του που ήταν «αδύναμοι» στο μάθημα αυτό. Τον Φωτιάδη είχε εντοπίσει πέρσι στις 29 Απριλίου κλιμάκιο του ΣΔΟΕ από την Κομοτηνή.
    Ο καθηγητής που διέμενε στην οδό Αρκαδιουπόλεως 19 της Δράμας είχε διαμορφώσει χώρο στο ισόγειο του σπιτιού του, όπου και παρέδιδε μαθηματικά σε μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου.

 
Εφημερίδα «Πρώτη» Πύργου Ηλείας
 

Πταισματοδίκης καλεί φροντιστές του Πύργου

    Την πόρτα του Πταισματοδικείου θα περάσουν σήμερα ένας – ένας όλοι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης του Πύργου.
    Οι εκπαιδευτικοί θα περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης, στα πλαίσια της διερεύνησης μιας περίεργης καταγγελίας περί παράνομης φροντιστηριακής δράσης καθηγητών.
    Η καταγγελία – όπως είχε δημοσιεύσει η «Πρώτη» την 1η Φεβρουαρίου 2005 – κατατέθηκε από την Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Ηλείας, η οποία κατά τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών ουδέποτε έχει συσταθεί και υπάρξει στο νομό.
    Η καταγγελία της «Ένωσης», που δεν είχε υπογραφεί επώνυμα και δεν έφερε καμία σφραγίδα, στρέφεται εναντίον συγκεκριμένων εκπαιδευτικών οι οποίοι αν και υπηρετούν στην Δημόσια Εκπαίδευση παρέχουν φροντιστηριακή διδασκαλία σε μαθητές μέσα από οργανωμένα ή μη φροντιστήρια.
    «Στα 6,5 εκατ. Ευρώ ετησίως τα παράνομα μαθήματα στην Ηλεία»
    Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών του νομού και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, με κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες για την παράνομη φροντιστηριακή δράση στο νομό αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι:
    «Αποκαλυπτική έρευνα της Γ.Σ.Ε.Ε. καταγράφει στο νομό μας ετήσιες δαπάνες για παράνομα μαθήματα 6.615.000 ευρώ ετησίως την στιγμή που οι δαπάνες στα 49 νόμιμα φροντιστήρια της Ηλείας είναι μόλις 2.646.000 ευρώ.
Ποσοστιαία αυτό σημαίνει ότι το 71,4% των δαπανών για την φροντιστηριακή προετοιμασία είναι «μαύρες» δαπάνες χωρίς φόρους και εισφορές.
    Το 71,4% των δαπανών αυτών αφορούν μόνο το 25 – 30% των μαθητών που επιλέγουν ή αναγκάζονται να επιλέξουν το «ιδιαίτερο» καθώς η μεγάλη πλειοψηφία εμπιστεύεται το λαϊκό φροντιστήριο των προσιτών διδάκτρων.
    Η εκπαιδευτική παραοικονομία ασκείται παράνομα και αθέμιτα προς τα νόμιμα φροντιστήρια από αδιόριστους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, καθηγητές με μερική απασχόληση στα φροντιστήρια και διορισμένους καθηγητές του δημοσίου που επιλέγουν μαθητές υψηλών επιδόσεων με το δέλεαρ της προφορικής βαθμολογίας για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο της αποτυχίας και να ζητήσουν εκ του ασφαλούς το μερίδιο της επιτυχίας».
    Τέλος, στην κοινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος και του Συλλόγου στην Ηλεία αναφέρεται ότι οι φροντιστές με μια πιστοποιημένη διαδρομή 70 και πλέον ετών αμφισβητούν το «ιδιαίτερο» ως προς την παιδαγωγική και μαθησιακή του αποτελεσματικότητα.

 
Τι δήλωσαν οι επίορκοι στις καταθέσεις τους:
 
    Ο Βολιώτης καθηγητής
 
    Σχετικά με την πράξη για την οποία κατηγορούμαι εκθέτω τα εξής:
    Η Νικολέτα Π. είναι θυγατέρα του Αθανασίου Π. με τον οποίο συνδεόμαστε από πολλών ετών με δεσμούς φιλίας. Η ίδια δεν είναι φίλη των δύο θυγατέρων μου που είναι της ίδιας ηλικίας.
    Την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προσήλθε πράγματι στην οικία μου προκειμένου να της λύσω ορισμένες απορίες, καθότι επρόκειτο να λάβει μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
    Όπως δε και η ίδια δήλωσε επρόκειτο για εξυπηρέτηση και μόνον, άνευ ουδενός ανταλλάγματος, χάριν των φιλικών σχέσεων που συνδέουν τις δύο οικογένειές μας.
    Επειδή η παραπάνω πράξη μου δεν είναι ποινικώς κολάσιμη, παρακαλώ όπως απαλλαγώ κάθε κατηγορίας.

 
 
 
    Η ποινή του ήταν 3 μήνες στέρηση αποδοχών από το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας.
    Ο εκ Κυπαρισσίας καθηγητής είχε μαρξιστική αντίληψη περί την εργασία…

 
    Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου, είπε σχετικά «ο πατέρας της Αλεβιζοπούλου έχει ελαιοτριβείο και πήγαινα τις ελιές μου. Δεν μου έπαιρνε χρήματα για το λάδι που έβγαλα και έτσι εγώ προσφέρθηκα να κάνω μάθημα στην κόρη του…
    …Τον πατέρα του Ηλιόπουλου τον είχα πάρει στο σπίτι μου για κάποια δουλειά και η αξία της δουλειάς αυτής ήταν 350.000δραχμές, και έτσι βοήθησα το γυιό του για να βγάλω την υποχρέωση». Κατ’ ακολουθίαν ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος της πρώτης πράξεως για την οποία κατηγορείται, όπως στο διατακτικό.

 
 
    Καθηγητής από την Κέρκυρα

 
    Δεν αποδέχομαι την κατηγορία. Προσωπικά δε δέχομαι την λειτουργία του υποτιθέμενου φροντιστηρίου. Δε νομίζω ότι απαγορεύεται να βοηθήσω τα παιδιά 4 συναδέλφων και 2 προσωπικών φίλων. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι έγκλημα. Επαναλαμβάνω ότι το ΣΔΟΕ μέσα σε 2 ½ ανάκρισης έκανε μία αναφορά μίας σελίδας για όλα αυτά τα οποία με κατηγορούν και μετά από ½ ώρα κατάθεσης των παιδιών τα οποία έφυγαν μετά από δική μου παρέμβαση κλαίγοντας και τα οποία αναγκάστηκαν να απαντήσουν σε κλισέ και έντυπες ερωτήσεις.
 
 
    Ποια ήταν η ποινή από το ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας:

 
    Αποφασίζει με ψήφους τρία (03) υπέρ και δύο (02) κατά μειοψηφούντων των κ.κ. …… και ………….. και επιβάλλει στον κ. ………… καθηγητή κλ. ΠΕ04 του Γυμνασίου Κέρκυρας, για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράνομης λειτουργίας φροντιστηρίου επί της οδού …, την πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός (01) μηνός.
 
    Άποψη μέλους ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας για έτερο παρανομούντα καθηγητή
 
    Θεωρώ ότι το θέμα είναι βασικά πολιτικό και ότι χρησιμοποιούνται κατά καιρούς διάφοροι μηχανισμοί για να δημιουργήσουν άσχημη εντύπωση της κοινωνίας απέναντι στους καθηγητές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευθύνες που έχουν και η κοινωνία και το υπουργείο στην έξαρση των ιδιαίτερων μαθημάτων την τελευταία δεκαετία, που τείνουν να γίνουν αναγκαίος θεσμός στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θεωρώ ότι δύο συνάδελφοι είναι η κορυφή του παγόβουνου και η τιμωρία, η πειθαρχική δίωξη μόνο αυτών των δύο δεν παραδειγματίζει ούτε αλλάζει τους λόγους για τους οποίους γίνονται ιδιαίτερα μαθήματα. Θεωρώ ότι τυπικώς έχει υποπέσει στο αδίκημα, βάση των κείμενων διατάξεων όπως αυτό πιστοποιείται από το ΣΔΟΕ. Η λύση όμως δεν είναι η τιμωρία, αλλά η αποδοχή από την πολιτεία της νομιμοποίησης αυτής της παράπλευρης εργασίας που γίνεται από ένα μεγάλο κομμάτι των καθηγητών. Νομιμοποίηση που θα θέσει τους ηθικούς και νομικούς κανόνες αυτής της διαδικασίας. Τυπικά λοιπόν προτείνω την επιβολή του προστίμου, που αντιστοιχεί στις αποδοχές ενός (01) μηνός. Ουσιαστικά όμως πιστεύω ότι θα πρέπει οι καθηγητές να ξεκινήσουν μία προσπάθεια νομιμοποίησης των ιδιαίτερων. Παρότι θεωρώ ότι θα μπορούσε το ΠΥΣΔΕ με το ανωτέρω σκεπτικό να περιμένει την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου και να επιληφθεί μετά του θέματος.
 

    Τυπικό το αδίκημα και αστεία η ποινή.

 
Υπάρχουν βέβαια και πολλοί ευαίσθητοι λειτουργοί παράδειγμα προς μίμηση:
 
    Απόσπασμα επιστολής Διευθυντού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς το         1999 κατόπιν παρεμβάσεως του τοπικού Συλλόγου Φροντιστών.
 

    …Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας και αξιοπρέπειάς μας στην κοινωνία, σ’ όποιο βαθμό έχει αυτή επέλθει. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων:

  1. Να συζητήσουν σε ειδική συνεδρίαση του συλλόγου την παρούσα, να την αναλύσουν και να τονίσουν ότι η παράδοση «ιδιαίτερων μαθημάτων» στους μαθητές, και μάλιστα του σχολείου τους αλλά ακόμη και της ίδιας της τάξης τους, όχι μόνο ευθέως αντίκειται στις διατάξεις του αρθ. 16 και της παρ. 9 του αρθ. 13 του Νόμου 1566/85, αλλά εισέρχεται και στο χώρο της ηθικώς απαράδεκτης στάσης και συμπεριφοράς, καταρρακώνει το κύρος της αξιοπιστίας μας και μας καθιστά σε γονείς και μαθητές ανυπόληπτους.
  2. Να συζητήσουν με τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τους την κατάσταση και να λάβουν ή να προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπισή της.
  3. Να ζητήσουν από τους καθηγητές του σχολείου τους δήλωση ότι δεν παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα.
  4. Να υποβάλλουν στη Διεύθυνσή μας συγκεντρωτικά τις δηλώσεις των καθηγητών τους αλλά και των ιδίων.
    Παρακαλούνται ακόμη οι διευθυντές να μας αναφέρουν την εκτέλεση της παρούσας και να μας υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις μέχρι 6-10-1999.
Ο Προϊστάμενος
Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Βασίλειος Χαραλαμπίδης

 
ΚΟΙΝ:1.  Εφημερίδα «Ειδήσεις»
          2.  Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων
          3.  ΕΛΜΕ Κιλκίς (η οποία και παρακαλείται να συνεννοηθεί μαζί μας για μια συνάντηση)
 

 
    Αστυνομικό τμήμα Διστόμου Βοιωτίας
    Απόσπασμα Δελτίου της 3/3/2002

 
Προσήλθε στις 29-5-2002 και περί ώρα 1600 στην υπηρεσία μας ο ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΟΥΚΑΣ του Νικολάου και Μαρίας γεν. το 1962 στην Αντίκυρα Βοιωτίας κάτοικος ομοίως και μας δήλωσε – κατήγγειλε προφορικά και εγγράφως ότι στην Αντίκυρα Βοιωτίας επί τη οδού Ομήρου και Βασ. Άσπρης παραδίδει μάθημα σε μαθητές ο καθηγητής ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ παράνομα καθώς είναι διορισμένος μόνιμα σαν καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης στην 2βάθμια Εκπαίδευση Νομού Βοιωτίας. Μετέβη ο Δ/της της υπηρεσίας μας Αστυν. Α΄ ΚΑΦΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο οποίος διαπίστωσε ότι επί αίθουσας φροντιστηρίου βρισκόταν ο καθηγητής ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ με μαθητές. Η εγγραφή έγινε κατόπιν επιθυμίας του καταγγέλοντα διότι έχει έννομο συμφέρον.
 

 
    Το επιμύθιο: ο ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ αθωώθηκε πανηγυρικά και η υπηρεσία του         δεν του υπέβαλε καμία ποινή.
 
Φετινές καταγγελίες:
 

  • μέλη της διοίκησης τοπικής ΕΛΜΕ αιγαιοπελαγίτικου νησιού έχουν ταρίφα 40 € ωριαίως.
  • Φιλόλογος στη Λακωνία ζήτησε απόσπαση από Εσπερινό Λύκειο σε πιο μακρινό από τον τόπο διαμονής του Γυμνάσιο για να εξυπηρετεί τους 30 μαθητές του!
  • ε πόλη της Εύβοιας μαθηματικός έχει υπερβεί κάθε όριο προκλητικής συμπεριφοράς.
  • στη Σάμο καθηγητής Λυκείου απολαμβάνει χρόνιας ασυλίας στον ιδιαίτερο χώρο του δίπλα στην Εφορία!
  • Τι απάντησαν με θράσος δύο γνωστοί «ιδιαιτεράδες» της Δυτικής Μακεδονίας στον Διευθυντή Δ.Ε. ο οποίος έκανε σύσταση για παράνομα μαθήματα:
                             «Χάρη σ’ εμάς το Λύκειο έχει τόσες επιτυχίες»
  • Προκλητικός καθηγητής στην Δυτική Μακεδονία αφιερώνει το πρώτο διδακτικό δίωρο των τριμελών (!) τμημάτων του στην ανάλυση των κανόνων της αθέμιτης συναλλαγής, στο τι θα πούνε π.χ. οι μαθητές σε ενδεχόμενο έλεγχο και στο κοινωνικό του έργο καθώς χρεώνει μόνο με 10 € ωριαίως τον καθένα.

 
 
Μυτιλήνη:
Μητέρα μαθητή της Β’ Λυκείου, όταν απευθύνθηκε σε καθηγητή του σχολείου για να του ζητήσει να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα στο παιδί της, έλαβε την ακόλουθη απάντηση: «Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά αργήσατε να μου το πείτε. Ήδη έχω κλείσει γι’ αυτή τη χρονιά, με 30 ώρες την εβδομάδα. Αν σας ενδιαφέρει μπορούμε να κουβεντιάσουμε για την επόμενη χρονιά»!

 
 
Ηράκλειο: Τρία συνεργεία του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έρευνες παρουσία εισαγγελέα, σε σπίτια καθηγητών, όπου βρήκαν δωμάτια διαμορφωμένα με θρανία και πίνακες, έτοιμα να δεχθούν ολόκληρες τάξεις μαθητών.
 
    Ιδού η Ρόδος
 
Ρόδος: Δύο καθηγητές του Δημοσίου που διδάσκουν σε σχολεία του νομού πιάστηκαν στα πράσα. Ο ένας μάλιστα είχε διαμορφώσει εδικό χώρο διδασκαλίας και την ώρα που διενεργήθηκε ο έλεγχος υπήρχαν σ’ αυτόν 8 μαθητές. Οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ εισέβαλαν αιφνιδίως στην αίθουσα διδασκαλίας από τα παράθυρα, δηλώνοντας την ιδιότητά τους και ζητώντας από μαθητές και καθηγητές να παραμείνουν ακίνητοι. Ο άλλος καθηγητής, που είναι μάλιστα υποδιευθυντής σε μεγάλο σχολικό συγκρότημα της πόλης, συνελήφθη στο σπίτι του, την ώρα που παρέδιδε μαθήματα σε τρεις μαθητές.
 
Κέρκυρα: Προσερχόμενοι στα ιδιαίτερα μαθήματα οι μαθητές υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους και μουσικά όργανα, ώστε όταν εισβάλλουν οι άντρες του ΣΔΟΕ να δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε πολιτιστική εκδήλωση!…
 
 
 

 
ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ

 
Την ώρα των εξετάσεων μαθηματικός…βοηθούσε τους «ιδιαίτερους» μαθητές του.
 
 
    Από τοπική εφημερίδα των Γιαννιτσών
 
    είναι η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα των Γιαννιτσών μετά την εξώδικη καταγγελία γονέα μαθητή του 3ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης, σύμφωνα με την οποία καθηγητής του σχολείου φέρεται να επιχείρησε να βοηθήσει μαθητές κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.
    Αποτέλεσμα της σοβαρότατης καταγγελίας ήταν η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης με εντολή του προϊστάμενου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιαννιτσών Γιώργου Τσαπαρίδη, η οποία βρίσκεται εν εξελίξει.
    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην καταγγελία, το περιστατικό έγινε γνωστό ύστερα από σχετική επισήμανση μαθητή, ο οποίος διαγωνιζόταν σε μάθημα θετικής κατεύθυνσης στο ίδιο εξεταστικό κέντρο. Μάλιστα ο εν λόγω καθηγητής είχε και την ευθύνη μεταφοράς των γραπτών εκτός του εξεταστικού κέντρου.

 
    Επιστολή Φροντιστών
    Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Πέλλας – Κιλκίς ζητά από τους εμπλεκόμενους φορείς να ερευνήσουν σε βάθος την καταγγελία. Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι βάσει της καταγγελίας «στις 27/5/2004 κατά την εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών θετικής κατεύθυνσης στις πανελλήνιες εξετάσεις της γ’ λυκείου, στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Γιαννιτσών, καθηγητής μαθηματικός εισήλθε στο τμήμα εξεταζόμενων, πλησίασε συγκεκριμένους μαθητές και προχώρησε σε υποδείξεις και σχόλια παραμένοντας στην αίθουσα για περίπου 45 λεπτά. Θεωρούμε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί αφορά το κύρος των πανελληνίων, αλλά ενέχει και τυχόν διοικητικές και ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων. Ανάλογη επιστολή έχει σταλεί και στο υπουργείο Παιδείας».
    Παρότι το εν λόγω περιστατικό συνέβη στις 27 Μαΐου, το εξώδικο κατατέθηκε στις 21 Ιουνίου, έπειτα από συνεννόηση με το γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να μην ασκηθεί ψυχολογική πίεση στους μαθητές. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα τι θα συμβεί στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι μαθητές βοηθήθηκαν από τον καθηγητή, ο οποίος αν και διορισμένος, φέρεται ότι παρέδιδε ιδιαίτερα φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές του.

 
 
    Ο κατάλογος των περιπτώσεων είναι δυσανάλογα μακρύς συγκρινόμενος με εκείνο των καταδικαστικών αποφάσεων.
    Κάθε χρόνο έρχονται στην ΟΕΦΕ εκατοντάδες καταγγελίες από όλα τα γεωγραφικά δαιμερίσματα˙ Κρήτη, Λακωνία, Εύβοια, Μυτιλήνη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σάμο κ.α.
    Οι Σύλλογοι και το Δ.Σ. της ΟΕΦΕ έχουν κατ’ επανάληψη θέσει το ζήτημα στους αρμόδιου Διευθυντές Δ.Ε. και στο Υπουργείο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική βούληση αντιμετώπισης του φαινομένου δεν μας απογοητεύει. Με σύνεση, μέτρο και με κάθε νόμιμο μέσο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
    Σ’ αυτό ζητούμε την συνδρομή όλων όχι για να δημιουργήσουμε καταδοτικούς μηχανισμούς και να επιδοθούμε σ’ ένα κυνήγι μαγισσών αλλά για να θωρακίσουμε την επαγγελματική μας νομιμότητα, αναδεικνύοντας το ζήτημα της εκπαιδευτικής παραοικονομίας σε θέμα της ίδια της κοινωνίας.
 

Οι θέσεις των εκπαιδευτικών φροντιστών αναφορικά με το θέμα της εκπαιδευτικής παραοικονομίας και οι προτάσεις τους

 

  • Όλοι οι διακεκριμένοι παιδαγωγοί και δάσκαλοι έχουν καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η ομαδική διδασκαλία είναι ένα πολύτιμο μέσο που σαφώς πλεονεκτεί της ατομικής διδασκαλίας του ιδιαίτερου μαθήματος.
  • ο ιδιαίτερο μάθημα δεν οδηγεί στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα στο βαθμό που το επιτυγχάνει η διαβαθμισμένη ομάδα και επιβάλλει την οικογένεια σε εξοντωτικές δαπάνες.
  • Όλες οι έρευνες αμφισβητούν τα ιδιαίτερα μαθήματα ως προς την παιδαγωγική και μαθησιακή τους αποτελεσματικότητα και η έκταση του φαινομένου έχει ανησυχήσει τους ιθύνοντες αλλά και όλους τους φορείς που νομίμως παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες και πλήττονται ευθέως από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της « μαύρης παιδείας» η οποία προσδιορίζεται στο 30% των μαθητών της δευτεροβάθμιας και σε απροσδιόριστα υψηλό ποσοστό μαθητών που καταφεύγουν σε μη νόμιμες υπηρεσίες για την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
        Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι η εκπαιδευτική αυτή παραοικονομία ασκείται άνευ ελέγχου και πιστοποίησης με αποτέλεσμα να διδάσκουν Αγγλικά άνθρωποι χωρίς επάρκεια ή Ελληνικά και Μαθηματικά άνθρωποι χωρίς πτυχίο προβάλλει αδήριτη η ανάγκη ρεαλιστικών λύσεων νομιμότητας.
        Το φαινόμενο μπορεί να περιορισθεί αν η συντεταγμένη πολιτεία θεσπίσει και ενεργοποιήσει άμεσα :
  • Κίνητρα φοροαπαλλαγής για τους γονείς των μαθητών που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με την κατάθεση νόμιμων παραστατικών.
  • Δημόσιο μητρώο πιστοποιημένων καθηγητών οι οποίοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα της ειδικότητας τους ως ασφαλισμένοι και διαπιστευμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συναλλασσόμενων με αμοιβαία την ωφέλεια καθώς στο χώρο της εκπαιδευτικής παραοικονομίας είναι εγκλωβισμένοι χιλιάδες καθηγητές οι οποίοι αναζητούν ασφάλιση εναγωνίως από παράπλευρες ενασχολήσεις ως ωρομίσθιοι, ως αναπληρωτές και στα φροντιστήρια.
  • Ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου που απαγορεύει ρητά την «μαύρη παιδεία» εκείνων που παρανομούν και στρατολογούν την πελατεία τους με το δέλεαρ της προφορικής και γραπτής βαθμολογίας
        Η παραδοσιακή αποδοκιμασία των κυριότερων εκφάνσεων της μη τυπικής εκπαίδευσης από το κράτος συνδέεται αναμφίβολα με την πολιτική πεποίθηση ότι το φαινόμενο μπορούσε να εξαλειφθεί με τις μεταρρυθμίσεις των υπηρεσιών της δημόσιας τυπικής εκπαίδευσης. Η σημερινή όμως πραγματικότητα επιβάλλει μια τολμηρή και δίκαιη προσέγγιση ενός φαινομένου που επαυξάνει χωρίς αποτέλεσμα τις εκπαιδευτικές δαπάνες.

 

  • Οι εκπαιδευτικοί φροντιστές γνωρίζουν ποιοι και με ποια αθέμιτα μέσα στρατολογούν την πελατεία τους και εκβιάζουν τον γονιό σε μια εξοντωτική δαπάνη με αμφίβολο αποτέλεσμα˙ επειδή όμως τα ονόματα δεν τα ξέρουμε μόνο εμείς αλλά το σύνολο της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας δεν θα υποκαταστήσουμε την συντεταγμένη πολιτεία η οποία έχει την υποχρέωση να προστατέψει γονείς και μαθητές.

  

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *